CA$H (2010) : Για Τα Λεφτά Τα Κάνεις ΌΛΑ!

| Ετικέτες , , , , | Posted On Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 at 2:12 μ.μ.


Εσύ τι θα έκανες εάν σου χαμογελούσε η τύχη και έπεφτε μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα πάνω στο αυτοκίνητό σου; Άλλοι θα την κρατούσαν, άλλοι θα την παρέδιδαν στην αστυνομία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το νεαρό ζευγάρι από το Σικάγο (Σαμ και Λέσλι) αποφάσισε να την κρατήσει. Όμως τα λεφτά που είχε μέσα δεν ανήκαν σε κάποιον έντιμο, νομοταγή πολίτη. Αλλά σε έναν εγκληματία με το όνομα Pyke Kubic και στον δίδυμο αδερφό του. 

Ο αδερφός του Pyke είχε κλέψει αυτά τα χρήματα και στην προσπάθειά του να σωθεί από τους αστυνομικούς που τον κυνηγούσαν αποφάσισε να πετάξει την βαλίτσα στο δρόμο με αποτέλεσμα ο Σαμ να την βρεί. Δυστυχώς ο κλέφτης πιάστηκε και οδηγήθηκε στην φυλακή. Ο Pyke όμως δεν το έβαλε κάτω. Ταξίδεψε μέχρι το Σικάγο για να τον βοηθήσει να πάρει πίσω ό,τι ήταν δικό τους. Και θα το έκανε με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο.


Άρχισε λοιπόν τις έρευνες κάνοντας βόλτες γύρω από τα σπίτια εκείνων που είχαν αποκτήσει πρόσφατα ακριβά αυτοκίνητα, πληρώνοντας τα με μετρητά. Μετά από λίγες αποτυχημένες προσπάθειες και μην έχοντας καταφέρει να βρει τους πραγματικούς παραλήπτες της βαλίτσας, κατέληξε στο σπίτι της Λέσλι και του Σαμ. Από εκεί και πέρα η ζωή του ζευγαριού αλλάζει πλήρως. Ο Pyke δεν έχει καμία πρόθεση να τους αφήσει ήσυχους μέχρι να πάρει πίσω τα χρωστούμενα.

Ένα έργο που δεν μπορείς να το πεις Thriller, ούτε Κοινωνικό Δράμα, ούτε κωμωδία. Είναι μία σύνθεση όλων αυτών μαζί. O Pyke είναι ένας πολύ έξυπνος χαρακτήρας με αρκετή υπομονή επίσης. Και αυτό το στοιχείο φέρνει στο φως πολλά κωμικοτραγικά γεγονότα. Ο Σαμ, η Λέσλι και ο Pyke έχουν όλοι τους διαπράξει ένα έγκλημα. Έχουν κλέψει πολλά λεφτά. Η ειρωνεία όμως είναι ότι ο ίδιος ο κλέφτης μπαίνει στο σπίτι τους, τους απαγάγει -κατά κάποιον τρόπο- απαιτώντας να του επιστραφεί κάτι που ουσιαστικά και δια νόμου δεν είναι δικαιωματικά δικό του. 

Σε κανέναν δεν ανήκουν τα χρήματα οπότε το νεαρό ζευγάρι δεν έχει το θάρρος να καλέσει την αστυνομία για να σωθεί. Σε αυτό στηρίζεται και ο Pyke. Και έτσι αρχίζει να τους κάνει ό,τι θέλει. 

Καμιά φορά λέμε ότι με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα εδώ. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Λέσλι που με τον καιρό ερωτεύεται τον Pyke και αρχίζει να της αρέσει ο παράνομος κόσμος του. 


Ο μόνος που χαλάει την ωραία ατμόσφαιρα είναι ο Σαμ. Δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί να κάνει όλα όσα του λέει αυτός ο περίεργος τύπος. Από την μία θέλει με κάθε τρόπο να δώσει πίσω τα λεφτά. Από την άλλη όμως, πώς θα επέστρεφε αυτά που ήδη είχε ξοδέψει αγοράζοντας έπιπλα και ένα νέο πανάκριβο αυτοκίνητο; Η είσοδος στην παρανομία ήταν αναπόφευκτη και για τους δύο. Ο Pyke τους αναγκάζει να κάνουν πράγματα που ποτέ τους δεν είχαν φανταστεί. 

Πρόκειται για μία πολύ καλή ταινία. Το σενάριο ευρηματικό και καλογραμμένο. Οι χαρακτήρες αμφιταλαντεύονται μεταξύ του καλού και του κακού. Κάποιοι υποκύπτουν στον πειρασμό άλλοι όμως όχι. 

Ο Pyke είναι ένας ξεχωριστός εγκληματίας. Δρα με ηρεμία και υπομονή χωρίς να αγχώνεται ή να φοβάται. Έχει στυλ. Ο Σαμ και η Λέσλι αντίθετα είναι δύο χαρακτήρες που με τις αντιδράσεις τους φέρνουν το κωμικό στοιχείο στο προσκήνιο. 

Από την στιγμή που θα αποφασίσετε να την δείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας κουράσει καθόλου. 


Όλοι οι άνθρωποι ανέκαθεν έχουν μέσα τους την επιθυμία να πλουτίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο Σαμ και η Λέσλι ήταν δύο άτομα που είχαν οικονομικά προβλήματα, δεν έβρισκαν δουλειά και χρωστούσαν παντού. Η βαλίτσα με τα μετρητά ήταν γι' αυτούς κάτι σαν μάννα εξ ουρανού. Η λάθος όμως απόφασή τους να την κρατήσουν τους οδήγησε σε μεγάλους μπελάδες. 

Πρώτον γιατί το ποσό ήταν υπερβολικά μεγάλο και δεύτερον γιατί προερχόταν από μία ήδη παράνομη ενέργεια κάποιων αδίστακτων ληστών. Η αστυνομία έχει τον τελευταίο λόγο εδώ. Η δικαιοσύνη απονέμεται με άλλους τρόπους. Ο ίδιος ο εγκληματίας απευθύνεται σε δύο όμοιούς του. Αυτό είναι ένα καινοτόμο σημείο που κάνει την προβολή της ταινίας ακόμα πιο ευχάριστη. 


Το ουσιαστικότερο και βαθύτερο νόημα της είναι η εξάλειψη των μη θεμιτών πράξεων. Κρατώντας κάτι που δεν σου ανήκει σίγουρα μπορεί να σε οδηγήσει να κάνεις πράγματα που ούτε και εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να φανταστείς. Χωρίς αμφιβολία, θα σου αλλάξει την ζωή, αλλά δεν θα στην κάνει ευκολότερη. Θα πληρώσεις το τίμημα έτσι κι αλλιώς. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρείτε χρήματα στο δρόμο, κάντε μία μικρή αναδρομή σε αυτή την ιστορία και πράξτε όπως εσείς θεωρείτε καλύτερα, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες που ορίζει ο νόμος. Γιατί .. ποτέ δεν ξέρεις.. Μπορεί καμιά ωραία και ηλιόλουστη μέρα, κάποιος σαν τον Pyke, να έρθει να σας χτυπήσει την πόρτα και τότε ...απλώς... την έχετε βάψει! 


Καλύτερη Σκηνή: 


  • Εντύπωση έκανε ο διπλός ρόλος του Sean Bean. Είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει. 
  • Το ύφος του Σαμ και της Λέσλι είναι όλα τα λεφτά. 
  • Ξεχωρίζει η ερωτική σκηνή μεταξύ της Λέσλι και του Pyke. 
  • Επίσης μετά το τέλος της ταινίας θα θέλετε σίγουρα να ανάψετε κι εσείς ένα τσιγάρο .. για τον Pyke ρε γαμώτο..!!! 
Δείτε το trailer Εδώ

Καλή Προβολή!